Holy Molly

IMG_3014 (2)

Today I saw this two figures in the hotel where I stay. These are two women. Do you know what’s the difference between those two?

– Sure, – you’ll say, – it’s a dress.

–  You are right! Dressed statue in Bali means holy spirit. If the statue is dressed – it is very special.  In other words: ” You are special if you are dressed”.

What else did I notice? That with a dress disappears a smile. Funny, ha?

•••

Сегодня день восстановления сил и самообразования у бассейна (завтра мне рано вставать). На Бали много декоративных элементов, они по всюду: статуи, резные проемы дверей, самодельная керамика,  стулья, камоды и даже умывальники выточены из камня.  И вот возле бассейна среди множества фигурок и статуэток я увидела этих двух дам. Как вы думаете, что их различает?

– Юбка или одежда, – ответите вы, и будете правы.

На Бали одежда значит – святость. Местный житель поведал мне, что если есть юбка или пояс, не важно на что он “надет”, возможно даже на дерево, то это означает специальный, священный статус этого объекта.

И вот, посмотрев ещё раз на этих статуэток я подумала, неужели со святостью обязательно должна исчезать улыбка или это такое случайное совпадение?

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s