Short time beauty

_MG_4826 (2)

This photo I took at my favourite flower shop in Melbourne. They are located almost next door to my work.

This shop had been there for 25 years or so and it is always packed with people and flowers. For a long time I couldn’t figure out what is the secret of their’s success. I looked arround, I analysed customers, I was patient, I was attentive. First I thought it is a colour spectrum. Then I thought it is because of unusual staff members there.

And yesterday I’ve asked one of the florists if the flowers in that pot will grow next year?

– No, they ll die soon, – she answered with a smile.

–  What? Even if I ll relocate them to the ground?

– Sure, look how beautiful are they. They won’t last long. I’m looking at it like at female ovulation, – said charmingly florist, – it is great, but you wouldn’t like to ovulate all the time, would ya?

– I guess.., – I mumbled and went empty handed home. I was a bit disappointed.

In the beginning I though fresh cut flowers don’t make sense, cause it just a short term beauty, which killed  at it’s prime time of their life. It’s useless and expansive. Sad thing – we created a whole industry by trading flowers, growing, cutting, throwing them away and repeating it again and again. I thought, it is ridiculous thing – fresh cut flowers….

And as I open a front door to my house I saw white flowers on the table which my partner  bought to me to celebrate the beginning of the week. And it made me smile.

How beautiful are they!…

•••

Вчера я зашла в цветочный магазин по соседству. Он мой любимый и, по совместительству, лучший в городе. Магазин, как всегда набит людьми и цветами.

Я никак не могла понять, как это они делают и в чем залог их успеха. Я приглядывалась, ждала когда мне откроется тайна и мучилась подозрениями. Сначала мне показалось, что секрет в радужном и ярком дисплее, потом мне показалось, что всё дело в необычных людях, которые там работают. И я спросила одного из продавцов про вон тот горшок с цветами и как долго они проживут?

– Они скоро умрут, – сказала мне она с улыбкой.

– Как? А разве нельзя их пересадить в грунт и спасти тем самым.

– Нет, им не долго осталось. Посмотрите, какие он красивые – мило сказала мне она, – я смотрю на это как на женскую овуляцию. Ведь правда же невозможно овулировать постоянно? – и с этими словами она оставила меня одну.

Я ушла домой без цветов и все думала, как конечна и бессмысленна их яркая жизнь. Как жестоко мы превратили красоту в разменную монету. Как смогли мы научиться использовать, как казалось бы, такой ненасущный предмет – цветок.

И придя домой, я увидела букет мужа, который он купил мне по случаю начавшейся недели. Я улыбнулась и, как говорит Гришковец, настроение мое улучшилось…

Advertisements

One thought on “Short time beauty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s