Self-proclaimed good

img_9960-2Today I visited a social enterprise Conferences.

Business can and should do good and I’m a great believer in that, I know it’s possible. I’m volunteering myself and so does everyone in my family. I often ask myself how I can benefit community and what positive impact I leave every day. And so do those guys.

But… Today I left with impression that no one ask themselves if our “good” is good for everyone?

One of the speakers is teaching farmers in PNG and India, how to earn more. He is a business developer with a social impact. He goes in rural farms in Nuigini and teach them how to make double profit from theirs sustainable gardens by planting only pineapples on it. Great! (?)

And I asked him: ” And how do we know that when we are doing good we are actually doing good for those communities? Because white world values are not necessarily relevant for others countries and communities?” Aboriginal story in Australia tought us a lot!

Farmers make more money, but became less sustainable, which leads to increasing a consumption too and I’m even not talking about other issues. And for the first time I thought that by doing good we are thinking only about ourselves, but not about others.

img_9948-2

Сегодня я посетила Конференцию по социальному бизнесу.

В основном, говорили про то, что как хорошо делать бизнес, который направлен на решение социальных проблем. Часто такой тип бизнеса – это благотворительность, но есть и другие. И, не смотря на то, что я знаю, что это и есть будущее бизнеса, сегодня мне показалось, я нашла обратную сторону медали в одной из моделей, почти как в Чеховском “Доме с мезонином”.

Один из спикеров – важный малый -бизнес консультант и всё такое, рассказывал о том, как приехав в Папуа Новую Гвинею, он обучал фермеров, как можно заработать в два раза больше. Фермерам предлагалось вместо их огорода, где выращивалось всё необходимое для жизни, засадить участок ананасами или картошкой. И всё бы ничего, но только у меня возник вопрос: “Не кажется ли ему, что наше представление о том, как надо и что лучше, не всегда и не обязательно благодатно для других?” Я уже и не спрашиваю про то, что будет есть семья, на что будут тратиться деньги, и как их лучше всего инвестировать? А у меня возникла мысль, что часто, делая хорошее, мы всего лишь думаем о себе. Хотя когда мы вдумчиво делаем плохое, мы как раз-таки думаем о других.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s