Free will

img_1073-3

Like a famous song: “So many times it happens that we live our lives in chains
And we never even know we have the key”.

A friend of mine is living a drafted life and hopes to rewrite it at some stage. Once he will do it right, maybe through his kids’ lives. The way he wanted to be. The way he should have lived. But for now there is too much pressure from outside and there are too many obligations and expectations of others, not his.

He is always the one who cares. He says that thinking  of yourself is egoistic and brave. Brave? I guess it is brave to donate your life the way he does. After all, slavery got prohibited long time ago, unless it is one’s free choice.

img_1247-3

Жизнь на отпуска распланирована, на чёрно-белые полосы поделена. Работа – не самоцель, а что? Если не сделать работу радостью, то отдыхать придётся наскоро, заглатывая ожидаемые дни как витамины, которые не выпиты были во время.

И вообще, отношение к работе почему-то тоскливое, из-под палочное, словно не мы выбираем работу, а она нас. Так живут многие, так живет моя подруга, моя милая и хрупкая защитница. А что если жить… начать заново жить и глубоко дышать, с глубокими затяжками в смятые закуренные легкие, наполняя им всем удивительным, восторгаясь и хохоча над мелочами, словно обреченный больной. Ведь по сути, обреченность и временность – это удел всех. И лишь об этом нужно помнить. Помнить каждую минуту, и когда пьешь малиновый чай на совещание, и когда рыдаешь, вторя дождю за окном.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s